Hvorfor er det så gøy med video på nett?

Siden YouTube ble lansert for aller første gang, har interessen for å se video på nett bare eksplodert – folk ser på video som aldri før. Om det er en morsom kattevideo, en søt video av en baby som sier noe sjarmerende, enn ny sangstjerne eller en stjernekokk som lærer bort triks til kjøkkenet – så faller videoglade nordmenn for disse filmsnuttene som både amatører og proffer publiserer på nett. Men det er ikke bare i Norge interessen for video på nett har tatt av, dette er et fenomen som omfavner hele verden – fra USA til Japan og Mexico.

Noe av det aller mest populære innen online video, er nok sjangeren “søte kattevideoer”, disse har en tendens til å gå viralt, og blir delt flere millioner ganger mellom engasjerte nettbrukere. Årsaken til dette er uviss, men det kan ha noe med å gjøre at man ser så mye negativt på Internett, at det kan føles godt å tre inn i en verden kun bestående av søte katter som gjøre bedårende ting.

video onlineMen videoer på nett kan brukes til mye mer enn lett underholdning. Man kan lære bort mange forskjellige hobbyer og teknikker, fra kokkekunst til snekring og mekking på bil. Mulighetene er enorme, og man kan lære seg det aller meste via instruksjonsvideoer på nett.

De siste par årene har også utdaninngsinstutisjoner hoppet på trenden, og
mange legger ut video fra forelesninger, slik at andre enn studentene kan følge forelesningsløpet hjemmefra. Dette er et steg i riktig demokratisk retning, da utdanning og kunnskap blir mer tilgjengelig for alle. En person i Kina kan enkelt se en video en professor har lagt ut om økonomisk utvikling eller arkitektur. På denne måten er man også med på å gjøre avstanden i verden mindre. Dette kalles også globalisering, en prosess som Internett har spilt en nøkkelrolle i.

Men hva annet slags videoinnhold finnes det på nett? Det finnes for eksempel mange videoblogger, og en sjanger som er spesielt populær blant unge jenter, er make up tutorials.
Bloggerne som holder på med dette blir verdensstjerner, og såkalte “influencers”. Disse er altså attraktive å samarbeide med, også for kjente merkevarer innen skjønnhetsindustrien. Likevel er det nok tech-videobloggene som er aller mest kjent, og som har de mest dedikerte følgerne.

Men hvorfor slår alt dette videoinnholdet så godt an? Og ikke bare blant de unge, men i alle målgrupper. Svaret på dette er ikke enkelt, og det finnes heller ikke kun ett svar. Noen ting ser man på for å dagdrømme seg bort fra virkeligheten, andre ting ser man på fordi man ønsker å lære noe – eller lurer på hvordan noe fungerer. Andre ting igjen fungerer som ren inspirasjon eller lett underholdning. Men én ting er i alle fall sikkert, det er det personlige innholdet som slår aller best an. Folk vel heller se en videoblogg enn en reklame, selv om reklame også til tider kan være eksepsjonelt bra laget. I senere tider har også reklamefilmene blitt tilpasset de ulike kanalene de vises i, slik at de fremstår som mer relevant for den som ser på.

Det finnes en video der ut for alle, uansett alder, kjønn eller interesser. Det er bare å ta et dypdykk, ned i det uendelige havet av morsomme videoer som man finner på nett, så forstår man lett hva fasinasjonen er.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *